Každý jistě ve svém životě někdy zažil slavností příležitost, při které byl součástí slavnostní hostiny. Ať už to byla rodinná oslava, promoce, svatba, křtiny, či jen vánoční svátky, jistě nebyl stůl pouze strohou deskou, na kterou položit talíře a příbory. Zamyslete se, co dotvářelo slavnostní atmosféru u stolování? Ano, bylo to vhodně zvolené prostírání a dekorace stolu, co dotvářelo slavnostní atmosféru toho jedinečného okamžiku.
Proč se vlastně začalo používat prostírání ještě před tím, než bylo povýšeno na korunu stolu dotvářející atmosféru? Protože lidé odedávna chtěli kulturně stolovat, proto se na stůl začalo, nejprve v neděli, později i ve všední dny dávat na stůl ubrus. Ubrus hospodyňky chtěli zachovat v čistotě, proto na ubrus, pod talíře začali dávat prostírání. Nejprve se začalo používat prostírání látkové, později, s vývojem techniky i prostírání umělé. Ano, když máte malé děti, je jistě umělohmotné prostírání s různými obrázky i bez obrázků, velice praktické na údržbu, stačí ho otřít a je čisté, oproti prostírání látkovému, které by musela hospodyňka prát a žehlit.
Ale my zůstaneme u prostírání o něco více dekoračního. Na stůl, pokud chceme vytvořit dojem exotiky, se skvěle hodí prostírání z rákosu či prostírání dřevěné. V případě, že chystáme slavnostní oběd či večeři a chceme hosty ohromit, je vhodnější prostírání látkové.
Při jeho výběru si vždy musíme dobře rozmyslet, k jaké příležitosti budeme prostírat, do jaké barvy a stylu chceme stůl upravit, zda stůl doplníme i o květiny a z jakého materiálu prostírání chceme mít. Chceme snad lehounké tylové, nebo raději bavlněné, režné či snad saténové? Ano, musíme si rozmyslet mnohé, ale s trochou vkusu a snahy se nám podaří krásně slavnostně prostřít a ohromit hosty. Jistě nás velice potěší, když všichni strávníci budou mít spokojené nejen žaludky, ale i oči.